Thursday, June 25, 2009

De la munca adunate


Daca prostia ar durea, multi ar fi in chinuri. Insa nu doare. Dimpotriva, acesti impotenti din punct de vedere intelectual, par sa se simta foarte bine in pielea lor, ignorandu-si conditia nefericita. Nefericita pentru noi, cei care suntem, de cele mai multe ori, nevoiti sa le suportam “handicapul”.
Sunt asistent manager la o importanta firma de paza. Am venit aici pentru ca prefer un mediu de munca preponderent masculin. Nu tolerez deloc barfele si discutiile tipic feminine, despre mancare, copii si alte subiecte plictisitoare, prin urmare am scapat de ce m-am temut mai tare. Ceea ce n-am luat in considerare, insa, e ca prostia nu are gen. E universala si universal raspandita.
Un exemplu in acest sens e M, sef formatie paza. Acest adevarat stalp de sustinere al firmei, om merituos, cu numeroase diplome si medalii obtinute (in conditii necunoscute de mine) cu relatii la toate sectiile de politie (lucru nesurprinzator avand in vedere deja faimoasa inteligenta a politistilor) are grave probleme de exprimare in limba materna si serioase deficiente la capitolele: bun simt, curatenie, moralitate, conduita in societate, etc.
Functia lui M presupune multe ore petrecute la volan, pe care, din pacate nu le poate petrece stand pe loc. Ar fi ideal, avand in vedere “abilitatile” lui de conducator auto. M-ar scuti de o munca in plus, aceea de a-i pregati dosarul pentru societatea asiguratoare. Ultima oara cand si-a demonstrat calitatile de sofer, masina a intrat in service, ne mai fiind deloc functionala. Peste 2 zile a reusit performanta, ne mai intalnita in aceasta firma de a baga in service si masina ce abia i se incredintase. Si, atentie, M nu e femeie. Este in schimb ruda cu seful. Probabil ca asta spune tot…
M isi penalizeaza subordonatii fara a-i anunta, le vorbeste si se comporta cu ei inacceptabil din punct de vedere uman. Nu are nicio urma de intelegere pentru nimeni, avand pretentii exagerate de la ceilalti si nicio urma de exigenta cand e vorba de propria persoana.
Agreseaza fizic si verbal agentii din subordine din motive deloc pertinente. Isi rezolva problemele personale in timpul programului si pe cheltuiala firmei. Cere oricui i se nimereste in cale sa-i rezolve diverse probleme profesionale sau personale, neconsiderand ca persoana respectiva ii face o favoare, ci asteptand in schimb promptitudine in solutionarea cererilor.
M obisnuieste sa ia, efectiv, mancarea de la gura colegilor, subordonatilor, oricine e prins ca mananca in momentul in care lui i se face foame. Faptul ca unele mai sunt si femei e un aspect nesemnificativ… Nesimtirea merge atat de departe incat, uneori chiar intreaba daca nu ne-am adus de mancare.
De 2 ani de cand il stiu, ii suna telefonul cu aceeasi manea de prost gust, isi downloadeaza aceleasi filme xxx pe pc-ul de serviciu si cand unul din baietii de la departamentul tehnic ii mai sterge din ele, arunca vina pe cine are el pica in momentul respectiv, afirmand ca i-au fost sterse documente importante.
E de prisos sa mai spun cat e de sarac, din punct de vedere intelectual doar, pentru ca financiar e obscen de instarit. Pe seama altora, evident.
O sa amintesc doar ca imi cere asistenta pentru a trimite un e-mail, pentru a concepe un simplu tabel, sau pentru a da un telefon de pe fix (are probleme in a forma un 0 inaintea numarului propriu zis). Dar, asa cum spuneam, pentru unii, el e cineva. Pentru mine e cantitate neglijabila. Calitatea, evident, iese din discutie.

No comments:

Post a Comment